Πως δουλεύει το Face ID του iPhone X

Η "νέα", πολλά υποσχόμενη τεχνολογία του iPhone X

0

Το iPhone X που κυκλοφόρησε πριν μερικές εβδομάδες αποτελεί τη νέα ναυαρχίδα στις συσκευές της Apple, και είναι το πιο ακριβό κινητό που είναι διαθέσιμο στην mainstream αγορά κινητών τηλεφώνων.

Ωστόσο, αυτό που κάνει εντύπωση είναι η απουσία αισθητήρων βιομετρικών στοιχείων όπως ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος, πέρα από την παραδοσιακή κάμερα, που έχουν πλέον όλα τα κινητά τηλέφωνα. Η Apple φαίνεται να έχει εξελίξει αυτή την τεχνολογία σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία του για πληρωμές, μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί ως κωδικός. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αυτό το σύστημα απέχει πολύ από κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο σε αρκετά μέρη του. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ένα Sony Xperia κινητό που είχε ένας εκ των συντακτών μας, το οποίο είχε παρόμοιο σύστημα που επέτρεπε το ξεκλείδωμα της συσκευής. Αν και (μάλλον) δεν ήταν και το πιο αξιόπιστο, μιλάμε για το 2012 που ήταν διαθέσιμη η τεχνολογία σε μία μέτρια συσκευή των 150€, και όχι μία των 1000€.

Πέραν αυτού, η αναξιοπιστία του συστήματος στο παρελθόν είναι αξιοσημείωτη, με πιθανότητα λανθασμένης αναγνώρισης που υπολογίστηκε σε μία ανα 50.000. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί απο κάποιον ασφαλές σύστημα, ιδίως για πληρωμές. Η Apple ισχυρίζεται ότι το σύστημά της έχει πιθανότητα λανθασμένης αναγνώρισης 1 στο 1.000.000. Σίγουρα, όχι απόλυτα ασφαλές, αλλά σίγουρα ασφαλέστερο από άλλα συστήματα του παρελθόντος.

Το Face ID αποτελείται από συνδυασμό τριών υπο-συστημάτων, όπου μία κανονική φωτογραφία του προσώπου του χρήστη αποθηκεύεται σε κρυπτογραφημένη μορφή στη μνήμη της συσκευής, μαζί με μία τρισδιάστατη μέτρηση πάνω από 30.000 σημείων του προσώπου, το οποίο αποτρέπει τη χρήση φωτογραφιών για το ξεκλείδωμα της συσκευής. Ουσιαστικά δηλαδή δημιουργεί μία τρισδιάστατη εικόνα του προσώπου του χρήστη. Αυτά αποτυπώνουν τις λεπτομέρειες στην επιφάνεια του προσώπου του χρήστη με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια. Αυτά «συνδέονται» με τη δισδιάστατη φωτογραφία του χρήστη και δημιουργείται μία μαθηματική αναπαράσταση της σύνδεσης αυτής που δεν είναι ορατή ή προσβάσιμη φυσικά. Εάν τα δεδομένα αυτά μπορούν να συγκριθούν με ελάχιστη απόκλιση με τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του ατόμου που επιχειρεί να ξεκλειδώσει το κινητό, τότε αυτό ξεκλειδώνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ