Ο λόγος που τα παιχνίδια του G2A είναι τόσο φθηνά

Γκρίζα αγορά in a nutshell.

0

Η απάντηση σε μεγάλο βαθμό είναι μία φράση: Γκρίζα Αγορά. Στα υπόλοιπα είναι οι αμφίβολης νομιμότητας πρακτικές των χρηστών.

Κατά καιρούς σελίδες όπως το G2A και το Kinguin έχουν δεχτεί επιθέσεις για τις τακτικές τους όσον αφορά την αγοραπωλησία κλειδιών για παιχνίδια. Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις και οποιοδήποτε παιχνίδι είναι δυνατόν να βρει κανείς κλειδιά φθηνότερα από τις επίσημες εκδόσεις τους, συνήθως από τους επίσημους διανομείς ή υπηρεσίες όπως το Steam. Υπάρχει όμως μία σκοτεινή πλευρά σε αυτό το μοντέλο, το οποίο επηρεάζει κυρίως τους μικρούς εκδότες και δημιουργούς παιχνιδιών:

Σε πολλές περιπτώσεις τα κλειδιά αγοράζονται με νόμιμους τρόπους από χώρες στις οποίες το προϊόν είναι διαφορετικά(χαμηλότερα) τιμολογημένο από ότι σε δυτικές αγορές, είτε φυσικές είτε ψηφιακές. Έτσι, αυτά τα κλειδιά πωλούνται στην αγορά με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για τον έμπορο, ο οποίος κερδίζει τη διαφορά αυτής της τιμής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρωσία, στην οποία λόγω της οικονομικής κατάστασης αλλά και της χαμηλής ισοτιμίας ρουβλιού/δολαρίου ή ευρώ είναι ιδανικός στόχος για τέτοιου είδους συναλλαγές. Κάτι τέτοιο είναι παράνομο όμως; Όχι. Αντιθέτως οι γκρίζες αγορές δουλεύουν πολλές φορές προς όφελος του αγοραστή, και υπάρχουν για πολλά ακόμη προϊόντα και υπηρεσίες, όπως αυτοκίνητα(για εσάς μιλάω, JDM σκηνή), ηλεκτρονικά και κινητά. Η νομιμότητα της γκρίζας αγοράς υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και άλλα εθνικά δικαστήρια ανά τον κόσμο.

Παρά τη βαρύτητα της φράσης γκρίζα αγορά, κατά κανόνα τα αγαθά που αγοράζονται μέσα από αυτή είναι καθόλα νόμιμα, ενώ ο όρος εγκαθιδρύθηκε από μεγάλες εταιρείες για να συσχετιστεί με τον όρο «Μαύρη αγορά», ώστε να αποθαρρύνει τον καταναλωτή από την αγορά φθηνότερων αγαθών, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος τους.

Το άλλο κομμάτι αποτελεί παιχνίδια αγορασμένα με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες(όπου στο Deep Web πωλούνται σε χονδρική) και τέτοιες σελίδες χρησιμοποιούνται ως υπηρεσίες ξεπλύματος χρήματος και να αποσυσχετιστούν οι εγκληματίες με τις οικονομικές συναλλαγές, κάνοντας τον εντοπισμό τους πολύ δύσκολο, ενώ η όλη διαδικασία κυριολεκτικά τυπώνει χρήμα.

Πως όμως βλάπτει κάτι τέτοιο τους εκδότες, αφού όλοι(σχεδόν) είναι ευχαριστημένοι; Αυτοί που βλάπτονται είναι τα μικρά Studio παιχιδιών που με αυτές τις πρακτικές τους αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του δυνατού τζίρου τους.

Χονδρικά, και όπως το βλέπουμε και εμείς, τέτοιες πρακτικές δε θα εκλείψουν και θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται, αφού υπάρχει μία σωστή ροή συναλλάγματος σε όλους τους εμπλεκόμενους: Τους πωλητές, τις ιστοσελίδες, τους καταναλωτές(που αγοράζουν φθηνότερα παιχνίδια), και τους εκδότες του παιχνιδιού, αν και περιορισμένα. Από την άλλη βέβαια κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως αν δεν υπήρχαν αυτές οι τακτικές το προϊόν δεν θα το αγόραζε τελικά ο καταναλωτής στην πλήρη τιμή του. Αυτή είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ