Ο ιός που έσωσε τον Κόσμο

Ή αλλιώς πως να "hackάρεις" ένα πυρηνικό σταθμό

0

Στα μέσα του 2000 περίπου το Ιράν είχε εντείνει τις προσπάθειές του να αποκτήσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα, χωρίς να έχει κάνει κάποια συμφωνία με άλλες μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, με τις οποίες διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις πριν την Ισλαμική επανάσταση, το 1979. Αυτό ενέτεινε την ένταση στην περιοχή η οποία είχε βγει από σειρά πολέμων μεταξύ Ισραήλ, Ιράν, Ιράκ, Αιγύπτου και άλλων, από το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τη σημαντικότερη πολεμική αναμέτρηση της περιοχής, τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991.

Η επίσημη δικαιολόγηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ήταν ότι η εξέλιξη ήταν μόνο για ειρηνικούς λόγους, για ηλεκτροπαραγωγή και ιατρικούς σκοπούς. Αλλά δεδομένων των τότε σχέσεων του Ιράν με το Δυτικό κόσμο, κανείς δεν ήταν αρκετά χαζός για να πιστέψει τη φθηνή τους δικαιολογία. Κάτι τέτοιο δε μπορούσε να συνεχιστεί, αφού ολοένα αυξανόταν η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου, και η χώρα που κινδύνευε περισσότερο ήταν το Ισραήλ, ορκισμένος εχθρός του Ιράν και καίριος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, ακόμα και σήμερα.

Η στρατιωτική λύση κρίθηκε αδύνατη, λόγω του κινδύνου της απώλειας της διεθνούς ισορροπίας με τις δυνάμεις του Ανατολικού κόσμου, αλλά και τη Ρωσία, η οποία ήταν σύμμαχος, ή τουλάχιστον δεν ήταν ενάντια στο Ιράν και τις τακτικές του. Τέθηκαν πολλές οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς του Ιράν, αλλά και απαγορεύθηκε η εξαγωγή και πώληση υλικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παραγωγή πυρηνικών όπλων στο Ιράν, ωστόσο αρχικά αυτές οι λύσεις φάνηκαν αναποτελεσματικές, χωρίς να σταματούν την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Η λύση σε αυτό ήταν η δημιουργία ενός ιού για υπολογιστές, ο οποίος θα μόλυνε υπολογιστές στο Ιράν, και συγκεκριμένα τον πυρηνικό σταθμό του Natanz, την κύρια ερευνητική εγκατάσταση του Ιράν. Ο ιός στόχευε το λογισμικό Step7 της Siemens, το οποίο ήταν προγραμματισμένο ώστε να ελέγχει ευθέως τους κεντρόφυγους που εξάγνιζαν το υλικό τήξης, δηλαδή το ουράνιο στην πυρηνικό σταθμό. Το ουράνιο εμπλουτίζεται με το διαχωρισμό ενός μέρους «χρήσιμου» ουρανίου από το υπόλοιπο μέταλλο, το οποίο είναι ελαφρώς ραδιενεργό και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε σε όπλα, ούτε για ειρηνικούς σκοπούς. Αυτό γίνεται με τη χρήση κεντρόφυγων, αφού το ένα μέρος του ουρανίου που είναι χρήσιμο είναι κατά ελάχιστο ποσοστό πιο βαρύ, και διαχωρίζεται με την κεντρόφυγο δύναμη.

Ο ιός μπήκε στην ερευνητικό εγκατάσταση μέσω κάποιου USB Flash, αφού ο ίδιος δεν ήταν συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, όπως ένας συμβατικός στόχος. To Stuxnet, όπως ονομάστηκε αργότερα, ήταν φτιαγμένο να αλλάζει τον κώδικα του λογισμικού Step7, ώστε να γυρνάει σε μεγάλες ταχύτητες τους κεντρόφυγους, και μετά να τους επιβραδύνει γρήγορα, ώστε να καταστρέφονται. Πέραν αυτού, τα συστήματα ελέγχου επηρεάζονται επίσης ώστε να αποδίδουν κανονικές ενδείξεις. Έτσι, τον πρώτο καιρό δεν γνώριζε κανείς γιατί ανατινάζονται οι κεντρόφυγοι, και κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο για προδοσία. Ο ιός ήταν φτιαγμένος ώστε να είναι δύσκολη η αναγνώρισή του με την φαινομενικά «τυχαία» επιλεκτικότητά του, χωρίς να αφήνει ίχνη.

Τελικά ανακαλύφθηκε το 2010, αφού μόλυνε περί τους 200.000 υπολογιστές και κατέστρεψε περί τους 1000 κεντρόφυγους του Ιράν, και γύρισε το πυρηνικό του πρόγραμμα αρκετούς μήνες, αν όχι χρόνια πίσω. Η ανακάλυψή του έγινε κατά λάθος, αφού ο ιός πέρασε από τον πυρηνικό σταθμό σε υπολογιστή ενός ερευνητή του σταθμού μέσω Flash USB, και μετά από λανθασμένη αναβάθμιση του ιού παρουσίασε εμφανή σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πιστεύεται ότι το Stuxnet βρισκόταν σε κατάσταση εξέλιξης από το 2005 από μυστικές υπηρεσίες Ισραηλινών και Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Δεν υπάρχει επίσημα κάποια αποδοχή όσον αφορά την προέλευση του ιού, αλλά το επίπεδο πολυπλοκότητας και λεπτότητας, αλλά και οι συνθήκες δράσης του, «δείχνουν» Ισραήλ και ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής, αλλά και της επιτήδευσης στον ηλεκτρονικό πόλεμο κατά του Ιράν το οδήγησε μετά από λίγο σε καμπή της στάσης του και σύναψη συμφωνίας που επιβράδυνε ακόμη περισσότερο την εξέλιξη των πυρηνικών του όπλων, ως αποτέλεσμα ανταλλαγής για την κάμψη των οικονομικών κυρώσεων κατά της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ