Μία κάμερα που «βλέπει» το WiFi

Θεωρητική επιστήμη για να κατασκοπεύεις ανθρώπους

0

Καθόμουν λοιπόν τις προάλλες και πειραματιζόμουν με την κάμερα του κινητού μου το βράδυ, και συγκεκριμένα με τη διάρκεια του κλείστρου (Shutter Speed) και το ISO. Προς έκπληξή μου, μπόρεσα να τραβήξω μία λεπτομερέστατη φωτογραφία των αστεριών, ακόμη και αυτών που δεν ήταν ορατά με γυμνό μάτι, ακριβώς κάθετα από την τοποθεσία που βρισκόμουν εκείνη τη στιγμή, και μάλιστα με την πρώτη προσπάθεια.

Και εκεί με «χτύπησε». Αν το ανθρώπινο μάτι είναι σχεδιασμένο από τη φύση και μέσα από την εξέλιξη να βλέπει μόνο το ορατό φάσμα της ακτινοβολίας, τότε μπορούμε θεωρητικά να δημιουργήσουμε εργαλεία τα οποία «βλέπουν» μη ορατή ακτινοβολία. Ο άνθρωπος βλέπει από 390 μέχρι 700 νανόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου) όσον αφορά τη συχνότητα, και αποτελεί απειροελάχιστο ποσοστό του διαθέσιμου φάσματος ενέργειας που εντοπίζεται στη Γη, αλλά και το διάστημα.

Παραπάνω παρατίθεται μία απλοποιημένη απεικόνιση της λειτουργίας των φασμάτων και το μήκος των κυμάτων που εντοπίζονται πιο συχνά. Εφόσον λοιπόν υπάρχουν αυτά τα μήκη κύματος μπορούμε να τα απεικονίσουμε και με τρόπο οπτικό, ανάλογα με την ενέργεια που εκπέμπουν. Το απλούστερο παράδειγμα (και το πρώτο χρονικά παρόμοιο ανθρώπινο επίτευγμα) αποτελεί η ανακάλυψη των ακτίνων Χ, και μετέπειτα της ακτινογραφίας. Το ανθρώπινο σώμα, ή κάποιο άλλο αντικείμενο εκτίθεται σε ένα μικρό ποσό ακτινοβολίας σε συγκεκριμένο μήκος κύματος και φάσμα, και έτσι λειτουργεί ως «φίλτρο» το οποίο απορροφά ή απομακρύνει την ενέργεια στην οποία εκτίθεται. Το υπόλοιπο μέρος της ενέργειας διαπερνά το φίλτρο σε μικρότερο ποσοστό, καθόλου ή απόλυτα (αν εξαιρέσουμε μικρές απώλειες που είναι αμελητέες) και αποτυπώνεται στην ακτινογραφία.

Παίζοντας παλιότερα με τις ρυθμίσεις του Router μου, και μετά από έρευνα, ανακάλυψα ότι έχει 2 μορφές εκπομπής ενέργειας, 2,4 και 5 Ghz. Ας υιοθετήσουμε τη συχνότητα των 2.4 Ghz, διότι διαπερνά με μεγαλύτερη ευκολία τα αντικείμενα, ενώ όλες η μορφές ακτινοβολίας (θα χρησιμοποιήσουμε με ελαστικότητα τον όρο) με συχνότητα μικρότερη από κάποιο μέρος της υπεριώδους αποτελούν μη ιονίζουσες μορφές ακτινοβολίας, ανίκανες δηλαδή να «σπάσουν» πυρήνες ατόμων, σε αντίθεση με τις ακτίνες Χ, Α, Β, Γ, κλπ, και άρα είναι ασφαλείς για τη ζωή.

Στο θέμα μας όμως, και πέραν του θεωρητικού επιπέδου, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα όργανα για να μετρήσουμε με ακρίβεια και να μετατρέψουμε σε μετρήσιμα δεδομένα τα αποτελέσματα μίας ακτινογραφίας, που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ, από 30 petahertz μέχρι 30 hexahertz (3×1016 Hz to 3×1019 Hz). Αυτά είναι πολλά Hertz. Αλλά αν μπορούσαμε να φτιάξουμε μία κάμερα που να λειτουργεί στα 2.4 Ghz;

Το θετικό σε αυτή τη συχνότητα είναι ότι δεν υπάρχουν κοσμικές παρεμβολές έξω από την ατμόσφαιρα ή από ανθρώπινους παράγοντες, πέραν φυσικά των Router που εκπέμπουν την ενέργειά τους σε αυτό το μήκος κύματος. Θεωρητικά λοιπόν, θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε μία τέτοια κάμερα με πολύ καλύτερη ανάλυση φυσικά από τη μέση κάμερα κινητού τηλεφώνου, ή ακόμη και φωτογραφικής μηχανής τελευταίας γενιάς, προκειμένου να εντοπίσουμε, μέσα από πολλές φωτογραφίες «κολλημένες» μαζί, για άυξηση της διαθέσιμης ανάλυσης, την εκπεμπόμενη ενέργεια από WiFi Routers. Έπειτα, και αφού τα δεδομένα μας δε θα ήταν συμβατά με το ανθρώπινο μάτι, αφού δε θα είχαμε κάτι μεταφράσιμο στο μήκος κύματος που βλέπουμε, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αλγόριθμο που ξεχωρίζει τα διάφορα εκπεμπόμενα ποσά ενέργειας, και ανάλογα, τα μετατρέπει σε ένα χρωματικό σύστημα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ως άνθρωποι.

Με αυτό τον τρόπο, και με υπερευαίσθητο εξοπλισμό, θα μπορούσε κανείς, θεωρητικά να εντοπίζει δίκτυα WiFi από δεκάδες ή εκατοντάδες μέτρα μακριά. Σίγουρα, κάτι τέτοιο θα κόστιζε πάρα πολύ και θα ήταν απίστευτα μη πρακτικό σε πραγματικές συνθήκες. Ο στόχος όμως, δε θα ήταν ποτέ αυτός, πέραν απίστευτα εξειδικευμένων περιπτώσεων και από ερευνητικές ομάδες και αστυνομικές δυνάμεις, στρατό κλπ. Ο στόχος είναι ότι με τη σημερινή τεχνολογία, και με κάποια παραμετροποίηση και ρύθμιση σχετικά φθηνού υλικού, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε κάθε είδος ακτινοβολίας, σε κάθε φάσμα που μπορεί κανείς να φανταστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ