Επίθεση Ransomware «γονατίζει» 100 χώρες

Μεγάλη επίθεση Ransomware βασισμένη σε εργαλεία κλεμμένα από την NSA

0

Μία τεράστια κυβερνοεπίθεση που αξιοποιεί εργαλεία κλεμμένα από την αντίστοιχη ΕΥΠ των ΗΠΑ(NSA) έχει χτυπήσει μεγάλες εταιρείες και χρήστες των Windows ανά τον κόσμο.

Η Avast δήλωσε στις αρχικές ώρες της ανακάλυψης της επίθεσης ότι είχαν μολυνθεί περίπου 75.000 υπολογιστικά συστήματα. Από τα «θύματα» δεν εξαιρέθηκε ούτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου(NHS), όπου ακυρώθηκαν δεκάδες ή εκατοντάδες επεμβάσεις. Βρετανός γιατρός δήλωσε πως κάτι τέτοιο «θα σημάνει σίγουρα θανάτους».

Το κακόβουλο λογισμικό που ονομάστηκε WannaCry μεταδόθηκε αστραπιαία χθες(12/05/2017) με γιατρούς του NHS να αναφέρουν πως οι υπολογιστές «έπεφταν ένας-ένας». Ο ιός κατατάσσεται στην κατηγορία Ransomware(περισσότερες πληροφορίες στο τέλος του άρθρου)και απαιτεί 300 δολάρια για να ξεκλειδωθεί εκάστοτε υπολογιστής. Δεδομένης της ζημιάς και της αξίας των αρχείων στο NHS είναι σχεδόν σίγουρο ότι, παρά τις συμβουλές ειδικών να αποφεύγεται η πληρωμή «λύτρων», κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Ανάμεσα στα θύματα είναι πληθώρα μεγάλων εταιρειών στην Ισπανία, όπως η τηλεφωνική Telefonica, ο παροχέας ενέργειας Iberdrola και ο παροχέας φυσικού αερίου Gas Natural, με πηγές να αναφέρουν πως σε μερικές περιπτώσεις το προσωπικό συμβουλεύτηκε να κλείσει τους υπολογιστές που δεν είχαν προσβληθεί άμεσα. Άλλες εταιρείες που περιλαμβάνει η λίστα είναι η Πορτογαλική Portugal Telecom και η FedEx. Από τη μανία του ιού δε γλίτωσε μάλιστα ούτε μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων στη Γερμανία.

 

Τι είναι ένας ιός Ransomware?

Ένα Ransomware κυριολεκτικά παίρνει ένα υπολογιστή όμηρο και ζητάει λύτρα(Ransom) προκειμένου να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του και να γίνουν πάλι διαθέσιμα προς χρήση. Ουσιαστικά, μόλις μολύνει ένα υπολογιστικό σύστημα, κρυπτογραφεί όλα του τα αρχεία άμεσα και έπειτα κλειδώνει τον υπολογιστή, ώστε να φαίνεται μόνο ένα παράθυρο που προτρέπει το χρήστη να πληρώσει ώστε να λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησής του. Η πληρωμή γίνεται σχεδόν αποκλειστικά σε BitCoin, αφού ο εντοπισμός των χρημάτων είναι πρακτικά αδύνατος. Παρά τις συμβουλές ειδικών να μην πληρώνονται ποτέ τα «λύτρα» που ζητούν οι Hackers, πολλές εταιρείες και οργανισμοί συχνά δεν έχουν επιλογή, δεδομένης της αξίας των αρχείων που ενδέχεται να χαθούν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροSmartphones που φορτίζουν σε 5 λεπτά;
Επόμενο άρθροΗ ιστορία του Kappa
Ο Μάνος είναι φοιτητής Κοινωνικής Διοίκησης και ασχολείται με παιχνίδια, τεχνολογία, προγραμματισμό, νέα. Στον ελεύθερό του χρόνο αθλείται, πηγαίνει ταξίδια ή εκπαιδεύει ερασιτεχνικά το Γερμανικό Ποιμενικό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ