Δύο γνωστοί streamers αποβλήθηκαν από το Twitch για 30 μέρες για ομοφοβικά σχόλια

30 ημέρες ban είναι μεγάλο πλήγμα για τους streamers...αλλά ας πρόσεχαν!

0

Το Twitch φαίνεται να έχει σοβαρέψει αρκετά ως προς την εφαρμογή της πολιτικής περιεχομένου του και δεν διστάζει να πετάξει εκτός τους χρήστες της πλατφόρμας του, εάν αυτοί παρουσιάσουν κακόβουλο, προσβλητικό περιεχόμενο στο stream τους. Το πιο πρόσφατο συμβάν αφορά τους δύο γνωστούς streamers Destiny και m0e, στους οποίους επιβλήθηκε 30 ημέρες ban από την πλατφόρμα, επειδή έκαναν ομοφοβικά, υβριστικά σχόλια.

Ο Destiny πόσταρε στο Youtube κανάλι του ένα βίντεο, στο οποίο συζητούσε το «γιατί τον έκαναν ban» και εξέφρασε τις αμφιβολίες του, καθώς, όπως ανέφερε, δεν είναι σίγουρος τί έφταιξε από αυτά που είπε. Ήταν το ότι αποκάλεσε κάποιον «the f-word and not «fuck» (=πιθανότατα είναι το αγγλικό faggot, που αναφέρεται υβριστικά στους gay), ή μήπως το ότι αποκάλεσε κάποιον «retard» (=καθυστερημένο), ή ,τέλος, η δήλωσή του σχετικά με τους Κουβανούς: «maybe they should fucking shoot Cubans or whatever that are swimming over to the US or some shit, like my mom wants to do to Mexicans«, το οποίο δεν έγινε ξεκάθαρο εάν ειπώθηκε ειρωνικά.

Βέβαια ο Destiny είναι αρκετά συγχυσμένος, γιατί -όπως πληροφορείται από τρίτους- αυτό που μάλλον «πυροδότησε» το ban του, ήταν η δήλωση για τους Κουβανούς: «I’ve heard from two separate people now, people in Twitch, that said that the f-word didn’t actually matter that much, and it was more the Cuban thing. I don’t know. If that is true, it kind of makes me want to come back and say that black people aren’t allowed to say the n-word anymore, ever». Εάν ξεκαθαρίσουμε ότι ο Destiny είναι Κουβανός, είναι -σε ένα βαθμό- κατανοητό να θεωρεί ότι μπορεί να μιλήσει με αυτό τον τρόπο, χιουμοριστικά, για τους συμπατριώτες του, και γι’αυτό αναφέρει ότι «είναι σαν να μην μπορούν οι έγχρωμοι άνθρωποι να πουν την n-word». Ωστόσο, η ουσία του ban βρίσκεται στο ότι δεν είναι σωστό, ούτε αστείο να γίνονται δηλώσεις με αυτού του είδους το περιεχόμενο από άτομα με κάποιο βαθμό επιρροής διαπλανητικά μέσω του διαδικτύου. Δεν έχει να κάνει με το αν το ρατσιστικό σχόλιο θα γίνει από συμπατριώτη σε συμπατριώτη, γιατί δεν παύει να είναι ρατσιστικό σχόλιο.

Ο m0e φάνηκε πιο συνειδητοποιημένος για την αιτία του ban του, την οποία αποδίδει σε προσβλητικά, ομοφοβικά σχόλια που έκανε.

Η λέξη «faggot» είναι η πιο αγαπημένη του λέξη. Απορεί που ο κόσμος θεωρεί την σημασία της προσβλητική και υποστηρίζει ότι έχει πολλές ερμηνείες, ανάλογα με την χρήση. Στην συνέχεια, βέβαια, δηλώνει ότι ο ίδιος δεν θα αποκαλέσει κάποιον faggot για να τον πει gay, αλλά για να τον πει καθυστερημένο: «I use the word ‘faggot’ to call people ‘retards’ «. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε, λοιπόν, εάν ο m0e στόχευε να προσβάλλει, ή όχι, με την χρήση της παραπάνω λέξης.

Η πολιτική του Twitch είναι ξεκάθαρη για το τί θεωρεί προσβλητικό περιεχόμενο: «Hateful conduct is any content or activity that promotes, encourages, or facilitates discrimination, denigration, objectification, harassment, or violence based on race, ethnicity, national origin, religion, sex, gender, gender identity, sexual orientation, age, disability, medical condition, physical characteristics, or veteran status, and is prohibited. Any hateful conduct is considered a zero-tolerance violation and all accounts associated with such conduct will be indefinitely suspended» και όπως αναφέρει, κάθε είδους παραβίαση θα οδηγεί στην αποβολή. Επίσης καλύπτει το «δεν το εννοούσα έτσι«, που χρησιμοποιούν ως δικαιολογία πολλοί streamers της πλατφόρμας, ξεκαθαρίζοντας ότι οφείλουν να έχουν «ξεκάθαρες προθέσεις» και ότι «η άγνοια δεν αποτελεί αποδεκτή δικαιολογία για κανέναν στην πλατφόρμα που παρενοχλεί ή προσβάλει».

Παρ’όλα αυτά ο m0e διαφωνεί με την αποβολή του, η οποία, όπως ο ίδιος παραπονέθηκε στο Twitter, του επιβλήθηκε χωρίς κάποια προειδοποίηση.

Πόσταρε μια φωτογραφία της πολιτικής του Twitch, στην οποία έδειχνε ότι αποβολές 24 ωρών θα επιβάλλονται για προσβολές πρώτου και δεύτερου βαθμού. Παρέλειψε, όμως, το κομμάτι εκείνο της πολιτικής που μιλά για «indefinite suspensions«, δηλαδή απροσδιόριστες, ασαφείς αναστολές, οι οποίες αποδίδονται στις «severe violations» (=σοβαρές παραβιάσεις).

Η αλήθεια είναι, ότι η ποινή των 30 ημερών εκτός πλατφόρμας αποτελεί μεγάλο πλήγμα για έναν streamer, γεγονός που αποδεικνύεται και από την περίπτωση του Ninja· έμεινε 2 μέρες εκτός πλατφόρμας κατά την Ε3 και έχασε 40,000 συνδρομητές. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και ένα σημάδι ότι το Twitch έχει αποφασίσει να αποβάλει τις τοξικές, προσβλητικές συμπεριφορές από την πλατφόρμα του και αυτό είναι θετικό. Σε πρώτη φάση θα οδηγήσει στην απώλεια περιεχομένου από την πλατφόρμα -ο Destiny, για παράδειγμα, ήδη δήλωσε ότι πιθανόν να αποχωρήσει από το Twitch και να μεταφέρει τις «πολιτικές του υποθέσεις» στο Youtube- εάν, όμως, αυτή είναι η λύση για μία υγιέστερη πλατφόρμα, ας είναι αυτή. Το Twitch μακροπρόθεσμα θα ανακάμψει σίγουρα από τις όποιες απώλειες υποστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ